Midsommardröm

midsommar22.jpg

I alla år har jag alltid gjort kransar till hela familjen, att ha i håret på midsommarafton. En tradition som min pappa lärde mig som barn. Han samlade alltid alla barnen för att göra kransar, och samtidigt lära oss hur man gör. Så kul och så vackert sommarfint.

Vi gick alltid ut på morgonen och plockade blommor till kransar och till midsommarstången. En mycket stark tradition som jag inte kan sluta med. Den hör till på något sätt och är värdefull för mig. I år blir det tre kransar eftersom de stora barnen flyttat hemifrån. Men jag kan gissa att de kommer binda sina egna kransar eller ta blommor i håret.

Midsommar är högtid som jag tycker mest handlar om blommor och jordgubbstårta. Sill och färskpotatis är ju också viktigt men det många längtar efter en sådan dag, är väl desserten. Färska Svenska underbara jordgubbar. Så ljuvligt gott! Något skuttar till i mig bara att se en jordgubbe. Det måste vara sommarkänslan jag får i hela kroppen.

Man ska visst plocka sju sorters ängsblommor och stoppa under kudden, för att under midsommarnatten drömma om den man kommer att gifta sig med. Det är en tradition jag aldrig testat, men jag går alltid ut på en äng och plockar ängsblommor och strån och sätter i en stor vas just på midsommaraftons morgon. Kanske för att fira både sommaren och kärleken.

Ska försöker så gott jag kan att planera allt i tid, så att jag kan njuta av dagen. Den ljusaste dagen på året. Håller alla tummar att det blir lite värme också, så att man kan fira utomhus. Ja klänning och krans i håret blir det ändå för min del, vare sig det blir lite kallt eller om sommarvärmen plötsligt dyker upp med strålande solsken.

Önskar er en riktigt skön och trevlig midsommar!

Pannacottatårta med jorgubb

 • 12 digesivekex

 • 75 gram smält smör

 • 3 gelantinblad

 • 3 dl grädde

 • 1 dl socker (eller 1/2 dl sukrin)

 • 250 g jordgubbar

 • 200 g Philadelphiaost

 • Smält smör och blanda med de söndersmulade digestivekexen

 1. Tryck ut i en form med löstagbar kant

 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i10 minuter

 3. Sjud grädde och socker så att sockret löser upp sig

 4. Krama ut gelantinbladen och lägg i den varma grädden

 5. Låt svalna lite

 6. Mixa eller mosa jordgubbarna

 7. Vispa osten och de mosade bären

 8. Blada ostblandningen med gräddblandningen och häll i formen

 9. Ställ kakan i kylen i 3 timmar

 10. Garnera med färska sommarjordgubbar