Fröknäcke med lakritspulver och havssalt

frökn8.jpg

Tänk vad en vanlig knäcke kan vara gott! Jag bakade underbara fröknäcke med lakritspulver häromdagen. Så enkelt och så supergott. I bland behöver det inte vara sött till kaffet eller fikapausen utan bara en vanlig knäcke. Denna fröknäcke gjorde våran dotter ofta när hon bodde hemma. Krispiga, laktosfria, sockerfritt, inget vetemjöl och vansinnigt goda knäcke. Lägg en laxskiva på eller bara smör eller varför inte ett skivat ägg med kaviar. Själv är jag svag för Philadelphiaost och kanske en liten klick god marmelad. Jag brukar också ha dessa när vi har gäster och buffébord. Då gör jag alltid ett gott smör till med havssalt, vitlök, soltorkade tomater som jag mixar ihop. Bra tips till er som funderar på studentbuffé . Kommer blir en favorit på bordet, jag lovar.

Våren gör att jag får lite mer behöv av att fikastunder. Även en chokladälskare som jag känner min begränsning i intag, så jag väljer en enkel fröknäcke ibland till eftermiddagskaffet.

I helgen var vi hos vänner på fika. Vi satt och pratade om semesterplaner och planer för livet. Deras småbarn lekte på golvet och vi hamnade i ett samtal om att vi måste bli bättre att ta vara på den vanliga helgen i den vanliga veckan och nuet i enkelheten. Vi har en vän som nyligen miste sin fru plötsligt, endast 45 år ung. Förskräckligt sorgligt och meningslöst. En annan vän har sömnlösa nätter av oro och en annan som är arbetslös.  Det gjorde att vi pratade lite om livets allvar, i allt från att ta hand om sin kära familj och de som står oss nära i livet men också att vara rädd om sig själv. Att vara rädd om sin egen kropp. Leva och njuta lite mer kanske. Inte bara frossa i onödiga saker som någon slags ovana eller tröst, utan äta med alla sinnen, njuta. Komma närmare råvaran och använda oss av bra råvaror. Det brukar betyda att det smakar så mycket mer om maten så att man inte bara vräker i sig utan man njuter istället. Står det E-ämnen på nästan allt man äter, så känner jag en längtan efter rena råvaror. En söndagseftermiddag med allvar och massor av skratt gav oss lite inspiration till ett godare och mer smakrikt liv med bättre råvaror.

Ofta på mina pralintillverkningar när jag pratar om choklad och hållbarhet så säger jag alltid ” Ju kortare hållbarhet desto godare praliner”. Och det gäller nog kanske i allt vi stoppar i oss. Nej nu blir det mer enkelhet i köket närmare råvaran. Dessa fröknäcke gör mig så lycklig. Bakat själv, billigt, supergott och nyttigt! Du kan smaksätta med torkad frukt, havssalt eller kanske lakritspulver. Här kommer receptet!

Fröknäcke

 • 200 g solroskärnor
 • 1,5 dl linfrön (hela, inte krossade)
 • 50 g sesamfrön
 • 50 g kruskakli
 • 2 msk fiberhusk
 • 1/2 msk salt
 • 5 dl vatten
 • 1 msk lakritspulver
 1. Blanda ihop alla ingredienser och låt sedan stå i en kvart för att  svälla ihop sig till en bra smet.
 2. Dela upp smeten på två bakplåtspapper och kavla ut till ett tunt lager. jag brukar ha ett bakplåtspapper ovanpå degen mellan kaveln så att degen inte fastnar på kaveln, och man kan ha lite, lite, olivolja på bakplåtspappret som ligger på plåten så riskerar man inte att knäcket fastnar på pappret.
 3. strö över havssalt och lakritspulver
 4. skär lite spår till lagom stora knäckebitar
 5. In med båda plåtarna i varmluftsugn på 150 grader i en timme.
 6. Efter en timme brukar jag kolla till och sen ta ut dem när de är hårda men inte alltför bruna.

Smör till knäcke

 • Bregott havssalt
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 dl soltorkade tomater
 • 1 dl färsk ruccola
 • 1/2 tsk citronpeppar
 1. Lägg ner allt i en mixer
 2. mixa tills allt blivit slätt
 3. Häll upp i fin skål och ställ i kyl 30 minuter