Student och livslust

studentmössa1.jpg

Jag älskar verkligen att glädjas och att fira dessa underbara studenter. Vi ska på två studentuppvaktningar. Det är något speciellt att få vara med och fira tillsammans med dessa lättade studenter. Tänk vilken milstolpe i livet, att ta studenten. Blå himmel och sol gör att man blir extra glad. Stämningen ökar verkligen av det vackra vädret. Släkt och vänner samlas och firar, gläds och önskar lycka till. På slutet av 1800-talet hette det Mogenhetsexamen vilket sedan bytte namn till studentexamen. Många känner nog sig mogna för vuxenlivet med all dess innebörd och andra får nog lite panik. Vi hör på gatorna från studenflaken att de sjunger " Sjung om studentens lyckliga dar"... Lyckliga dagar känner nog långt ifrån alla när festen är över och man sitter där på sitt flick- eller pojkrum och undrar, är jag vuxen nu. Vad ska jag göra med mitt liv?

Vissa familjer har en oskriven lag att man måste plugga högskola direkt efter gymnasiet och få det där yrket som gått i arv i generationer. Eller ta över familjeföretaget som funnits i hundra år. Men vad vill man egentligen bli när man blir stor, om man själv får bestämma? Inte enkelt, och lyckliga dagar som man sjöng om någon vecka innan känns mer som hot och stress.

Det är nog bra om vi hjälper våra barn och ungdomar på ett annat sätt. Att locka fram deras egen livslust och  locka fram suget efter vad dom vill, innerst inne, utan att styra och ställa med deras liv och livsval. Jag brukar ofta tänka på vad studievägledaren sa till våra barn "det du är bra på och tycker är roligt, det ska du utbilda dig till och jobba med". Vi jobbar så många timmar varje vecka och jobbet tar upp så pass mycket av våra liv så det är ju faktiskt viktigt att vi har ett arbete vi trivs med.

Jag älskar alla dessa fantastiska unga människor. Beundrar dom verkligen. Vissa är envisa om att snabbt flytta hemifrån och skaffa ett eget liv, livssugna unga som gärna vill hittat en plan efter gymnasiet. En del vill plugga vidare och vet precis vad som vill jobba med i framtiden, andra vill ut i världen på äventyr. Många går runt och raggar jobb där man bor, och andra skaffar familj så snart det går. Att efter år av krav, få känna att nu väljer jag själv. Med öppna ögon och bra vuxenstöd som heja på, så finns det så många val och spännande möjligheter. Vi säger heja heja och lycka till!

I dag ska ska vi sjunga med i sången om studenten. Särskillt orden "Låtom oss fröjdas i ungdomens dagar." Vi ska glädjas och uppmuntra alla underbara ungdomar som kämpar i livet, vare sig de är i våran släkt eller alla andra vi möter i studenttider. Det är en underbar milstolpe att få ta studenten. Vi får lyckönska och hålla tummarna, hjälpa att rekommendera till jobbansökningar och bjuda på en fikastund och ge dom härligt framtidshopp. Det behövs när många tv-nyheter handlar om motgångar. En liten stund med uppmuntran och framtidstro smittar oändligt och finns kvar länge.

Livet är fullt av spännande möjligheter just för dig!