Somrig vaniljpannacotta med björnbärskompott

björnbär-e1534067395392.jpg

Att få använda sig av det som växer i skog och mark är en fröjd tycker jag. När jag var liten så gillade jag verkligen inte att plocka bär. Mina föräldrar älskade det, och tyckte nog att dom hade ansvar att plocka alla blåbär, hallon, lingon och hjortron i skogen tills det var slut. Så kände jag. Det var inget slut på allt plockande, för att inte tala om trädgårdens vinbär och krusbär. Nej, det var verkligen inte min grej, jag gillade det aldrig.

Men nu det sista åren, efter jag fyllt 40 så känner jag att jag älskar det. Så fantastiskt lyxigt med det som naturen ger oss. Den lyxiga känslan kan jag inte känna i andra sammanhang, som just detta med belöningen att komma hem med egenplockade bär.

Häromdagen tog jag cykeln på den lilla Öländska grusvägen intill vårat torp och hittade björnbär. Jag har aldrig tidigare plockat björnbär så lyckan var total. Taggigt och snårigt, men jag fick i hopp några deciliter.

Jag kokade då en kompott som jag sedan hällde uppe på vaniljpannacotta. Denna vanliga dessert som pannacotta, blev plötsligt lite extra god för mig när det var egenplockade björnbär i den.

Och så kanske det är med det ätbara. När vi lägger ner lite extra omsorg och tanke på vad vi ska njuta av i dessertväg, så blir det så där ljuvligt gott.

Vi njöt alla av de små glasen med vaniljpannacotta med björnbärskompott, och redan i dag så ska jag gå på ytterligare jakt efter fler björnbär här vid stenmurarna, längs grusvägarna.

Detta recept på pannacotta använder jag ofta när jag ska ha väldigt många gäster. Häller upp i små shotglas och dekorerar med färska bär, lakritskola eller som i min bok champagne och hallongelé.

Välkommen att följa mig på Instagram Choklad för själen där du kan hitta filmer på efterrättsrecept och inspirerande bilder från min chokladvärld.

Vaniljpannacotta med björnbärskompott

4 portioner (eller 6-8 miniportioner)

Pannacotta

 • 1 st gelantinblad

 • 2 dl vispgrädde

 • 1 msk strösocker

 • 1 tsk vaniljsocker

 • 1/2 krm vaniljpulver

 • 75 g vit choklad

Björnbärskompott

 • 250 gr björnbär

 • 3/4 dl strösocker

 • 1/2 dl vatten

 • 1/2 vaniljstång

 1. Lägg gelantinblanden i en skål kallt vatten i 10 minuter

 2. Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål

 3. Koka upp grädden, strösocker, vaniljsocker och vaniljpulver

 4. Lägg i de urkramade gelantinbladen i den heta gräddblandningen och rör om tills allt löst sig.

 5. Häll den heta gräddblandningen över de finhackade chokladen och rör om så chokladen smälter

 6. Häll upp i burkar eller i små portionsglas

 7. Ställ pannacotta i kylen 1,5 timme

Björnbärskompott

 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka upp en minut tills sockret löst sig.

 2. Tillsätt björnbären och koka allt i ca 8-10 minuter på låg värme.

 3. Låt björnbärskompotten svalna.

 4. Precis innan servering häller du kompotten över pannacotta.

Njut!