Rabarberpaj

paj-rabarber2.jpg

När jag gick ut nu på morgonen och skulle skörda rabarber så kände jag verkligen sommardofterna. När solen värmer upp spirande grönska efter regn, den doften är oslagbar. Så här års är jag extra sugen på det nyskördade rabarber. Har du ingen egen rabarberplanta så är jag säker på att du kan få lite rabarber av en vän som har trädgård. I dag har jag gjort en klassiker, rabarberpaj. För många år sedan fick jag ett fantastiskt recept på rabarberpaj av min kompis Jeanette. Man gör pajdegen i en kastrull och häller den sedan över rabarberna. Så galet god deg och den går jättesnabbt och enkelt att göra.

Förr hade vi stuga på Öland. På somrarna bjöd vi alla vi kände i området och vänner som var på semester på ön på Pajkalas. Det blev en härlig tradition. Trädgården var full av sommarglada vänner som åt paj och drack kaffe. När det är sommar så vill man inte stå inomhus och fixa för länge så detta recept var toppen. Det var alltid stor succé! Genom åren har jag delat med mig av detta recept till många, och jag lovar att det kommer bli en av sommarens bästa recept även för dig. Ibland använder jag rabarber, men äpplen och jordgubbar är också jättegott. Om jag vill lyxa till det i augusti så tar jag nyplockade blåbär.

Att i enkelhet träffas på kaffe och paj är nog bland det bästa som finns. Inga krav, inget jobb med massor av förberedelser, bara så mysigt. Jag älskar alla dessa recept jag samlat på mig för ”sistaminuten bjudningar". Det är ibland räddningen, annars kanske man inte tar sig för att träffa sina vänner och grannar. Någon har lurat oss att tro att vi måste krångla till allt. Krångliga recept och ingredienser. Krångligt att bjuda på fika. Lurade att tro att vi till och med måste städa och förbereda massor när våra vänner kommer över på en fika eller mat. Nej, det blir inte av att man bjuder någon på fika om man krånglar till allt. Livet snurrar på ganska fort mellan varven i ett tempo vi inte riktigt hinner med. Man kanske har en önskan att träffa sina vänner men man får inte ihop tiden. Vi kan försöka att göra det enklare. Jag brukar tänka så här, att få ett sms från en vän som frågar om man vill komma över på kaffe och paj är väl bland det roligaste som finns. Tänk att få gå iväg en fredagkväll eller kanske en söndag eftermiddag, sitta på en balkong eller på en gräsmatta och fika gott med goda vänner, då är det väldigt lätt att vara tacksam. Enkelhetens hemlighet. Du kanske har några vänner du gärna vill träffa i helgen. Gör en god paj, brygg lite kaffe och sätt er på balkongen eller i närmsta park. Det är sannerligen en mysig stund som alla kommer uppskatta väldigt mycket, mitt i det vanliga livet utan förberedelser och städning.

Vi är några tjejer i området som brukar träffas en gång i månaden på en restaurang. Sitta och prata om livet. Ibland om våra barn och familjen eller om mattips inför kommande vecka. Vi pratar också om det som inte är så himla lätt, vissa dagar. Gränssättning för våra barn men också gränser för oss som vuxna. Detta med balans i livet, som så många skriver om och pratar om så mycket på tv och i tidningar. Balans är ett knepigt ord, kom vi fram till. Något som är nästan omöjligt att leva upp till. Vi ger ofta upp balansen eftersom den under vissa faser, under livets resa, är typ omöjlig att få till. Att istället unna sig att stanna upp mellan varven och öva sig på att vara närvarande. Öva sig på att njuta så där ärligt och okomplicerat, en vanlig tidsdags-eftermiddag under matlagningen eller när man läser godnatt-saga för barnen.  Det finns ett stort värde för mig att få lära känna och träffa de som bor nära, både för mig som mamma och för mig som vanlig människa. Att veta att vi hjälps åt i vårat område och att hålla lite koll på våra barn. Att få känna tillhörighet i ett sammanhang där vi alla är olika men har en gemensam sak, vi bor i samma bygd. I kväll blir det inte på kvarterets restaurang utan hemma  hos mig. Vem vet det kanske blir en solig kväll och vi kan sitta ute en stund och njuta ev en vårlig kväll. Jag känner på mig att vi kommer skatta tills tårarna rinner och kanske känna av livets allvar i nästa ögonblick. En kväll mitt i livet och mitt i den vanliga enkelheten. Av någon anledning bjuder jag i dag på nybakad rabarberpaj. Till den en kall vispgrädde som jag har lite god rabarberlikör i för att förstärka känslan av våren. Kan gissa att det blir lite bubbel också, det är ju fredag.

Rabarberpaj

 • Rabarber
 • 225 gr smör
 • 4,5 dl vetemjöl
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 1. Dela rabarbern i 2 cm stora bitar.
 2. Lägg det i en pajform så att det täcker botten
 3. Smält smöret i kastrullen
 4. Häll i strösocker, mjöl, salt och bakpulver
 5. Rör om så att allt blandar sig
 6. Smula degen över rabarbern
 7. Grädda i ugn på 225 graders värme i 15 minuter

Servera med kall vispad grädde smaksatt med en matsked rabarberlikör eller en god vaniljsås