Pralinfjäril med citronfyllning

påskfjäril.jpg

Att se den första fjärilen är ju verkligen ett vårtecken. Jag håller tummarna på att värmen kommer nu under påskhelgen så att jag kanske får se den första fjärilen som vackert flyger över min altan. Men fram tills dess får jag nöja mig med en pralinfjäril fyllt med vit ganache smaksatt med limoncello. Att vit choklad inte används så mycket i pralintillverkning kan bero på att många tycker att den är för söt i smaken. Jag använder mig av en riktigt god vit choklad som smakar vanilj och är lite rundare i smaken. Oftast när jag gör en citronpralin använder jag just vit choklad, och kokar ganachen med citronskal som får dra till sig en kvart för att smakerna ska maxas. Denna gång så tog jag Limoncello, denna söta likör som är mycket vanlig i Italien som avslut på en god middag.

Pralinen blev riktigt vårlig i sin smak, och kommer helt klart bli en favorit under vårens fikastunder. För dig som kanske inte vill ha hela pralinen i vit choklad så är det väldigt gott att gjuta skalet i mörk choklad och ha fyllningen i vit citronchoklad. Snyggt också med olika färger när man tar sin försiktiga smakbit. Mums!

Detta recept är också supergott att ha uppepå en fransk chokadkaka.

Citronganache till en pralinfyllning

  • 1 dl grädde
  • 160 gr vit choklad
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 2 msk Limoncello
  1. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädden så att du ser att den bubblar ordentligt och är het.
  3. Häll den heta blandningen över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  4. Klicka i det rumsvarma smöret och rör så att det smälter ihop
  5. Häll i 2 msk Limoncello
  6. Låt svalna i rummet så att det blir rummssvalt innan du spritsar i fyllningen i pralinskalet.