Påverkad av temperaturer och livets goda smaker

rabarberli4.jpg

Tänk att så många mådde konstigt igår. Låga och trötta. Jag pratade säkert med tio personer som kände sig lika låga. Visserligen var det lite skönt för mig som också kände mig tung i sinnet, att veta att det inte bara var jag som var påverkad av kyla, vår, sömn och fullmåne. Jag kände mig inte så ensam i mitt sinnestillstånd. Alla skyllde på olika saker men summan blev ändå att det blir nog bättre senare i veckan. Redan i dag känns det lättare. Jag fick ett sådant härligt telefonsamtal på morgonenen från en vän som varit bortrest. Hon kan sannerligen få mig pigg bara genom hennes röst. Satt vid frukosten och funderade just på det där med hur man påverkar sig själv och sitt eget tänkande. Bestämde mig för att återta kontrollen igen så gott det går, över mina känslor och mitt tänk. Jag ska lyfta upp mig själv ur det gråa kalla och se ljuset. Visserligen så är det mulet ute i dag, men ändå så kommer en strimma ljus, och när jag låter den få vara där en stund så tar den över. Ljuset vinner i kampen. Det är coolt. Plötsligt märker jag hur mina ögon öppnas lite mer och jag sträcker på mig. Jag är på G.

I morse när jag kollade mig själv i spegeln såg nåt grått,  så jag tog på mig den mest färgstarka tröjan jag hade i garderoben. En fånig detalj kanske, men det hjälpte för mig. Jag ska passa på att äta en riktigt god lunch på mitt favoritställe, Basilica i Sollentuna c. Dom lagar underbart god lunchmat med fantastiska råvaror. Mycket glad och trevlig personal gör att man känner sig välkommen. Bra tips för dig som finns i krokarna runt Sollentuna.

Nu har jag suttit en stund och fått härlig inspiration. Jag har precis kollat alla mina goda recept på fyllningar i en pralin och funderar på något nytt. Vad är en vårlig smak mer än frukt och bär? Kollade allt från svartvinbär till kryddor och så kom jag tillbaka till helgens smak. Rabarber. Att se rabarbern spira nu under våren i trädgårdslandet gör att det vattnas i munnen. Rabarber kan vara allt från supersur rabarber som man plockade som liten och doppade i vanligt socker, till den där lite mer vuxna smaken av rabarberlikör. Jag har fastnat för en rabarberlikör som har en sådan fantastisk vacker flaska och innehåll. Den doftar och smakar sommar och passar perfekt i desserter och är jättegod som smak i en god pralin eller att ringla över en god hallonglass. Här kommer ett gott recept på rabarberfyllning i en pralin. Likören är också god att ha i en rabarberkompott  eller i grädde till en rabarberpaj. Receptet på rabarberpaj kommer till helgen. Vill också passa på att tacka alla ni som Delar mina blogginlägg på Fb så att fler får njuta av de goda recepten. Det betyder mycket för mig. Tack!

Många frågar mig om alla olika temperaturer vid temperering av choklad vid gjutning av praliner. Här kommer en tabell som är bra att ha. Om du väljer att göra praliner med ev mjölkchoklad så tempererar du den med lite lägre grader än en mörk choklad.

Temperering av choklad

 • Vit choklad- värm till 45°, kyl till 26° och värm den till 28°
 • Mjölkchoklad- värm till 45°, kyl till 27° och värm den till 29°
 • Mörk choklad 58%- värm till 48-52°, kyl till 27° och värm den till 31°
 • Mörk choklad 70%- värm till 52°, kyl till 27° och värm den till 31°

Fyllning i en god pralin -rabarberganache

 • 135 g mörk choklad
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 tsk honung
 • 1,5 msk rabarber-likör
 1. Hacka chokladen til ganska fint och lägg i en bunke.
 2. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen och slå den heta blandningen över chokladhacket.
 3. Rör tills chokladen jämn och blank.
 4. Tillsätt rabarberlikören.
 5. Låt svalna till rumstemperatur innan du spritsar ner fyllningen i pralinskalen.