Nyårstryfflar med päronsmak

Vit-tryffel-med-Xante.png.jpeg

Snart är det nyårsafton och jag sitter och funderar på alla dessa goda smaker som man vill ha en sådan kväll. Det finns så mycket gott att njuta av på nyår. Ibland är det svårt att välja vad man ska bjuda på för gott. Jag älskar päronsmak i praliner och tryfflar. Xanté är perfekt som smaksättning i choklad och att servera till om man önskar. Just detta med päron känns så lyxigt på något sätt och det är många som gillar den smaken. Detta härliga recept har jag komponerat till folkofolk.se Denna söta goda tryffel passar perfekt till den fina lilla kaffekoppen innan tolvslaget, då man oftast behöver lite kaffe och något sött så att man blir lite extra pigg efter all mat.

På nyår gillar jag att tänka till lite extra på dukning och lekar. Jag älskar att dekorera matbordet glittrigt och vackert så att det känns och syns att det är riktigt festligt både för barnen och oss vuxna. Det finns så mycket roligt att dekorera med allt från att frosta färsk frukt med socker eller blanda vackra blommor med hysteriskt glittriga girlander med höga ljus och vackra saker man har i gömmorna.

Lekar är också något som är kul. Vi brukar oftast ha en lek eller quiz mellan förrätt, varmrätt och efterrätt så får maten smälta och man blir redo för nästa rätt. Finns massor av kul om man googlar som passar alla åldrar.

Att vara ute i god tid med förberederser är verkligen min grej. Jag älskar att planera och skriva listor. Duka dagen innan och kolla noga vad jag kan göra i tid. Det brukar bli mycket på slutet ändå.

Det är få saker som uppskattas så mycket när man har fest som små oväntade godsaker som en liten tryffel eller pralin. Dessa goda tryfflar med Xanté kan du göra redan i dag och hålbarheten är ca 10 dagar. Se till att gömma burken så att inte någon går och tjuv-äter innan nyår.

Gott slut!

 

Vit pärontryffel med Xanté (20-25 st)

Ingredienser:

 • 1 dl vispgrädde
 • 270 g vit choklad 
 • 1 1/2 msk Xanté
 • 200 g vit choklad till doppning
 • 2 dl florsocker till garnering

Beskrivning

 1. Finhacka chokladen fint och lägg i en skål. 
 2. Koka upp grädde i en kastrull.
 3. ll den heta grädden över den finhackade chokladen
 4. Rör om tills all choklad smält.
 5. Tillsätt Xanté och rör om.
 6. Låt tryffelsmeten stelna i kylen ca 1,5 timme.
 7. Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.
 8. Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål
 9. Smält den i mikrovågsugn. 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.
 10. Doppa tryffelkulorna i chokladen eller ta lite choklad på händerna och rulla tryffelkulorna så att det endast blir ett tunt lager.
 11. Doppa i florsocker.
 12. Låt stelna i kyl 30 minuter.
 13. Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock
 14. Hållbarhet ca 10 dagar.
UncategorizedUlrica Grahl