Mintchoklad

mintchokladkaka.jpg

Häromdagen satt jag och min 11-åriga son och kollade på Mästerkocken junior. Verkligen ett fint och inspirerande program. Vi tog fram en skål med popcorn och hade myskväll en vanlig onsdag. När jag satt där så stannade tiden lite för mig och jag bara njöt av att få sitta i soffan med William. Tänkte att snart kanske han inte är så intresserad av myskväll med mamma i tv-soffan. Men när jag berättade om min tacksamhet så sa han att "Jag kommer alltid gilla soffhäng med dig lilla mamma, om det handlar om mat och matlagning". Det fick mig att fundera lite extra på detta med matlagning. Just detta att jag som förälder egentligen har det bästa, roligaste och smartaste chansen till tillsammanstid med mitt barn, just i köket. I köket är det tillåtet att vara kreativ och att prata mycket eller att lyssna på musik och vara tillsammans. Att från det att barnet är litet, ge plats åt alla, ge alla en liten uppgift beroende på förmåga. Det gör att barnen i köket, känner sig betydelsefulla. Det blir ju så automatiskt eftersom alla ingredienser blandas eller ställs fram på middagsbordet för servering. Just detta, att få känna sig delaktig och få en uppgift är ju så härligt för självförtroendet.

William påpekade flera gånger under tv-programmet, då han kollade på de jämnåriga kockarna, hur han väldigt gärna ville att vi skulle laga mat tillsammans på lördag kväll, hela familjen. Det blir nästan som ett äventyr, sa han. Jag vill gärna göra något extra gott, sa han. I morgon bär det av till mataffären för inköp tillsammans.

Tänk att något så vardagligt som matlagning kan göra att våra barn växer i självförtroende och i själen. Dom växer i erfarenhet, men mest i att de får känna sig betydelsefulla i den vanliga vardagen. Jag fick mig verkligen en tankeställare och ska helt klart fullfölja mitt uppdrag att ge mer plats för William i köket, nu när han fått ett intresse och en längtan.

Flera av våra vänner har ju inga barn eller så har barnen flyttat hemifrån, och då är ju detta med köket en egen liten oas, att passa på med tillsammanstiden. Just att laga mat tillsammans är ju supermysigt.  Att stjäla till sig denna tid är ju ibland nödvänligt i all stress, och de hektiska liv många av oss lever.

Som dessert denna helg  blir det en underbar mintchokladkaka. Här kommer ett härligt recept för dig som gillar choklad och mint. En gluten och laktosfri mintchokladkaka som jag älskar. En av mina absoluta favoriter att bjuda på och njuta av själv. Enkel att göra och endast 6 minuter i ugn och sedan en stund i kylen. Går också att göra som en sockerfri kaka genom att byta ut sockret till Sukrin eller helt utesluta det. Den är helt klart god även utan socker.

Eftersom jag är väldigt förtjust i färska bär så häller jag alltid ett berg av bär uppepå och givetvis vispad grädde till. Helgen är räddad. Mums!

Trevlig helg

Mintchokladkaka

 • 200 g mintchokladkaka 70% (typ Marabou premium mint)

 • 200 g smör (går utmärkt med laktosfritt smör också)

 • 1 dl socker ( eller 1/2 dl Sukrin)

 • 4 ägg

 1. Vispa ägg och strösocker luftigt och fluffigt

 2. Smält smöret och chokladen försiktigt i kastrull

 3. Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa så att allt blandar sig väl

 4. Häll smeten i en form med löstagbar kant

 5. Grädda i 6 minuter i ugn på 200 grader

 6. Låt stå i kyl ca 2 timmar

 7. Servera med färska bär och vispad grädde