Minnen och kanelstekta äpplen

Stekta-äpplen-e1541156481225.jpg

Just till allhelgonahelgen minns vi alla som inte finns med oss längre här på jorden. Jag tycker alltid att det syns i luften att denna helg är här. Lite dis och dimma och massor av tända ljus. Detta med att minnas är viktigt för många av oss, att tända ett ljus och känna att minnena kommer tillbaka. Minnen av dofter och skratt, livet och orden. Likaså minns man ofta smaker såsom olika kryddor, pepparkaksbakande i juletid eller kanske blomdoft från en sommardag. Kanske från farmors kök eller en granne som älskade matlagning. Dofta, njut och minns det fina! Jag älskar dofter av mat och kök. I morse bakade jag ett gott bröd med timjan, lök, oliver och basilika. När jag sedan tog ut långpannan ur ugnen så, helt spontant kom jag på mig själv att jag bara blundade en stund. Så ljuvligt det doftade.

I kväll blir det skördefest här hemma hos oss med ett gäng matglada vänner. Vi har knytis och alla bidrar med små munsbitar, tapas eller snittar med hösttema. Det blir allt från morotssoppa, sötpotatisröra, små rågskålar med kantarellstuvning och rostad pumpasallad. En god dessert blir det självklart. I dag med stekta äpplen. Passar bra på skördefest tycker jag. Jag har gjort en spiralformad skulptur i choklad som jag ska dekorera med tempererad chokladbavaroise, kanelstekta äpplen och kolasås av bränt socker. Längtar tills alla kommer.

Här kommer recept på min chokladsås och delar av den goda desserten. Chokladbavaroisen hittar du i min receptbok Choklad för själen.

Önskar en en minnesrik helg med tända ljus och god mat

Ulrica

Kanelstekta äpplen med chokladsås

4 portioner

 • 3 äpplen

 • 1 msk smör

 • 1 tsk kanel

 • 1 msk strösocker

chokladsås

 • 1 dl vispgrädde

 • 120 g mörk choklad 58%

 • 1 tsk kanel

 1. Skala äpplena och dela i klyftor

 2. Lägg i smöret i stekpannan och värm så att det smälter

 3. Stek äpplena några minuter i smör, kanel och strösocker tills de blivit varma

 4. Lägg upp på assietter

 5. Finhacka chokladen och lägg i en skål

 6. Koka upp grädden i en kastrull så att du ser att den bubblar ordentligt och är hett

 7. Häll den heta grädden över chokladen och rör tills all choklad har smält och blivit blankt och fint

 8. Häll i kanel och rör om

 9. Häll sedan chokladsåsen över de nystekta äpplena

 10. Servera gärna med en god vaniljglass till

Foto: Sebastian Ahlström från min receptbok, Choklad för själen.