Midsommar med pannacottatårta

midsommartårta.jpg

Tänk att snart är årets ljusaste helg här, midsommar. Jag älska denna tid av grönska och alla underbara sommarsmaker och godsaker som man kan använda i köket, härliga primörerna i maten och jordgubbarna i desserterna. Det är verkligen magiskt gott!

Vissa år när vi firar midsommar så känner jag att det är det lätt att jag klagar och blir lite sur på det trista vädret och kylan, som kan vara under den helgen. Jag vet ju att vädret inte att lita på i Sverige. Årets ljusaste dag och så blir det kallt. Men så tänkte jag…..det är ju så mycket jag egentligen har anledning att vara glad för som värmer. Kärleken. Jag har funnit min livs kärlek och vi har varit gifta i snart 30 år. Han är min midsommarnatts dröm och min underbara man.

Min kärlek finns också i att njuta av godsaker under midsommar. Laddar nu flera dagar innan med goda recept på silltårtor och bärtårtor. I år blir det en favorit i repris, pannacottatårta med jordgubbssmak dekorerade med färska Svenska jordgubbar doppade i choklad. Längtar redan. Den både doftar sommar och smakar som en underbar midsommardröm.

Pannacottatårta med jorgubbar

 • 12 digesivekex

 • 75 gram smält smör

 • 3 gelantinblad

 • 3 dl grädde

 • 1 dl socker

 • 250 g jordgubbar

 • 200 g Philadelphiaost

 • Smält smör och blanda med de söndersmulade digestivekexen

 1. Tryck ut i en form med löstagbar kant

 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i10 minuter

 3. Sjud grädde och socker så att sockret löser upp sig

 4. Krama ut gelantinbladen och lägg i den varma grädden

 5. Låt svalna lite

 6. Mixa eller mosa jordgubbarna

 7. Vispa osten och de mosade bären

 8. Blada ostblandningen med gräddblandningen och häll i formen

 9. Ställ kakan i kylen i 3 timmar

 10. Garnera med färska sommarjordgubbar