Mammor till världens barn

11355554_10153388938169429_2014191723_n.jpg

Jag kommer ihåg när jag var liten och det var morsdag. Jag ritade alltid färgglada teckningar och slog in  ett paket och gav till min mamma. Men det viktigaste för mig var nog blombuketten. Jag hade nog flera dagar innan kollat in stället, i dikeskanten eller i skogen som låg längst ner på gatan, där det fanns vackra ängsblommor. Dessa ljuvliga blommor som doftade som en dröm.

I dag ska jag fira min lilla mamma och jag kommer i år igen ge henne blommor, och choklad så klar. Jag är så glad att jag får fira min mamma i dag här hemma hos oss, och att våra vuxna barn kommer hem på god middag. På något konstigt sätt känns det extra lyxigt att bli firad nu när de flyttat hemifrån. I dag kommer dom hem för min skull. Det känns hedrande för mig.

Träffade häromdagen en vän vars mamma dog när hon var 25 år. Hon kan inte fira sin mamma i dag men hon kommer helt klart att tänka på henne många, många gånger under dagen, särskilt en dag som denna. Ett tag så kände hon att det var väldigt jobbigt dagar som denna, när alla andra hade sina mammor att åka hem till och fira, och hennes mamma var i himmelen. Men i dag så kommer hon minnas de liv de hade tillsammans och hon har nu skapat sin egen morsdag som passar henne.

Det här med mammor är ju lite speciellt. Mamman som man kanske vissa tider i livet ställt upp på en vacker pedestal och varit din drömmamma. Mamman som kanske tjatar om läxor och läggning eller kanske en mamman som kämpar för familjens bästa. Många mammor sliter i livet för att barnen ska må bra, och alla mammor är beundransvärda som orkar. Jag tror att mammor fått en extra kraft att orka allt i livet, både i med- och motgång.

Jag beundrar väldigt många av mina vänner som är mammor, men jag beundrar också väldigt många kvinnor som fungerar som mammor till många barn i dess omgivning, trots att de inte är deras egna barn. Tänk vilken tur att vi kvinnor får hjälpas åt att vara mammor till världens alla barn, även om det inte är våra egna biologiska barn.

Vi har alla ett ansvar att ta hand om barnen, vare sig vi har fött dem själva eller om de är grannens busungar eller våra syskonbarn. Om det är ett barn i trappuppgången som kanske bara har dig som seende vuxen som säger "Hej, hur e läget" eller om det är barnet som har en trygg familj som grund. Det är vårat fantastiska uppdrag i livet, för alla oss kvinnor, att se barnet. Se de ledsna och se de glada barnet. Vi får hjälpas åt.

I dag är det inte bara Morsdag utan det är en dag för alla oss kvinnor som hjälps åt att se alla dessa fina underbara barn vi har runt om oss.

Grattis på Morsdag, det är din dag idag!