Love is in the air

strut-11.jpg

Där stod jag och tårarna rann. Våran dotter gifte sig i lördag och tiden stod stilla. När kyrkdörrarna öppnades och jag bara såg siluetten av brudparet blev jag tårögd. Jag tappade andan när dom kom gående och var till slut tvungen och dra ett djupt andetag. Tittade på min man och tårarna rann på oss båda. Hon var vacker som en dröm och hennes man väldigt stilig. Det var en magisk dag. Solen sken och alla var i lyckorus. Glädjen och feststämningen var på topp hos alla. Vi fick en fantastisk dag och jag lever fortfarande kvar i lyckoruset. Jag hade självklart tillverkat massor av godsaker. Praliner och bröllopstårtor till festen och på kyrkbacken blev det bubbel och en vacker strut med rån, passionsfruktspralin och macarons.

Det är märkligt det här med kärlek. Den smittar verkligen av sig. Sedan i lördags har jag verkligen känt stor kärlek både till min man och min familj. Men även till våra vänner. Det man ibland tar för självklart blir plötsligt väldigt vackert och tacksamheten blir påtagligt verklig. Jag känner i hela kroppen att jag fått en kärleksvitamin-kick. Love is in the air.

När jag skulle tillverka macarons inför bröllopet så tänkte jag, det är nog bäst att testa det svåraste receptet, då blir dom säkert finast. Jag blev förvånad att jag lyckades på första försöket. Dom blev så supergoda och riktigt fina. Eftersom jag inte brukar baka macarons så frågade jag innan, min kompis Linda som hittat detta recept, men aldrig testat det. En av hemligheterna med att lyckas med macarones är att efter man spritsat dem på bakplåten låter dem vila en timme så att det torkar uppepå och inte spricker. Jag färgade med colour paste så de blev vackert rosa både marängsmeten och fyllningen. Här kommer bästa receptet och länk till Hello Suger

Macarons från Hello Suger – ca 30 st 120g äggvitor, uppdelat i två skålar 35g socker 150g fint malen mandel 150g florsocker 150g socker till sockerlag 50g vatten till sockerlag

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

14. Fyll med valfri frosting och njut!

(Notering: Macaronsen blir ännu godare efter en dag i kylskåp)

 

UncategorizedUlrica Grahl