Ljuset som gör skillnad

fredag-blog.jpg

Plötsligt kom den lilla solstrålen in igenom fönstret, och allt fick en ny vinkel som jag satt och jobbade med. Min hand gav skuggor på tangentbordet och det kändes i hela rummet att det är fredag idag. Konstigt hur påverkad jag är av ljus. Så är det nog för oss flesta. Ljuset påverkar oss. I dag är det 91 dagar kvar till julafton och jag tänker direkt på sången "var inte rädd för mörkret, tänd ett litet ljus". Ja det är dagens sanning. Så mycket tragiskt som händer runt om oss hela tiden i världen och kanske i din familj eller bland dina vänner. Man blir lätt ledsen och ibland triggas man att bli riktigt arg för vissa saker som händer. Jag kanske ibland naivt tror på människans fantastiska kraft i det lilla och i det stora. Just det där när allt är mörkt och eländigt, att just då tända ett litet ljus. Det gör lite skillnad. Kanske ibland den stora skillnaden.

Satt häromdagen och åt lunch med en väninna som har ett allvarligt sjukt barn. Det finns mycket stort hopp i hans prognos, men det tar tid innan han skuttar runt som alla andra i hans ålder. Hon berättade hur enkla små sms från vänner, lättar upp hennes ibland mörka vardag, på sjukhus eller hemma. Ett litet sms, nästan inga ord, bara lite kärlek och omtanke. Det hjälper henne mer än vad man kan ana. SÅ låt oss alla hjälpas åt att tända det där lilla ljuset i någons vardag, i samhället, i världen. Vi hjälps åt att sprida det där ljuset som gör skillnad. När ljuset kommer in i det mörka, öppnas våra ögon lite mer. Så coolt. Man blir plötsligt lite mer ödmjuk till livet och kanske lite klarsynt mitt i allt, men framför allt, man kan se en aningens lite bättre.

I dag ska jag in i min chokladhåla och tillverka praliner inför morgondagens försäljning. Jag har för en gång skull öppet i min chokladbutik en lördag. Har laddat med praliner med underbara fyllningar som rabarberganache, smörkola, härlig kanel och lakritsfudge. På hyllorna står vackra glasburkar och runor, massor av nya pralinformar och choklad Jag bjuder på kaffe och pralin och ser verkligen framemot att prata choklad och goda recept och livet med alla kunder som kommer. En inspirationsstund i min chokladhåla.

Många som jag möter på mina pralintillverkningar ute på företag eller här hos mig, berättar om hur dom älskar choklad. Jag kan inte då låta bli att bli sugen på att ta reda på mer om hur chokladen påverkar våra kropp och hjärna. Hur chokladen hjälper  serotoninet att få bättre nivå. Det ska jag verkligen ta tag i någon dag framöver och lästa lite fler forskningsraporter om kakaons välgörande effekter. Inte konstigt att många använder choklad i medicinskt syfte mellan varven.

Jag önskar jag er alla en dag fylld av hopp inför helgen, tröst i en solstrimma, ljus i mörkret och glädje i en liten pralin.

Hjärtligt välkomna till Idérika i morgon. Öppet kl 11-15 Jag bjuder givetvis på kaffe & pralin och en ljus och härlig stund i chokladen värld.

Idérika, Vikingavägen 3, Upplands Väsby tel 070-7711193

 

UncategorizedUlrica Grahl