kardemummatryffel

Iderika_012.jpg

Choklad och kardemumma är en fantastisk kombination som jag verkligen gillar. I dag är det två månader kvar till julafton och julsmakerna gör sig påmind i munnen, när man tänker på jul. Här kommer ett härligt recept på kardemummatryfflar. Om man nu inte har lust att göra tryfflar på detta recept så är det ljuvligt gott att koka i ordning ganagen och bara i all enkelhet doppa mandarinklyftor eller annan frukt/bär i detta. Åhh så gott! Kardemummatryfflar

20-25 st

1 dl vispgrädde

215 g mjölkchoklad

½ tsk kardemummakärnor

200 g mjölkchoklad eller mörk choklad till doppning

Vackra strösselpärlor eller smulade pepparkakor till dekor eller dekorera med kakaopulver.

 

Koka upp kryddorna tillsammans med grädde i en liten kastrull. Låt det sedan stå och dra i 15 minuter så att kryddsmaken utvecklas.

Hacka undertiden chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden på nytt så att du ser att det bubblar ordentligt. Häll den heta blandningen över chokladen genom en sil. Var noga med silen så att det inte kommer ner kardemummakärnor i chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet. När smeten hårdnat, tar ca 1 ½ timme i kylskåp,  rullar du små tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen 20 minuter. Mät upp choklad och smält den i mikrovågsugn. 20 sekunder, ta ut o rör om, 20 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera m pärlor eller sikta kakaopuler över tryfflarna som dekoration. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp. Hållbarhet ca 10 dagar. Njut!

 

UncategorizedUlrica Grahl