Jultryfflar och juldofter

Amarulatryfflar-med-rostad-kokos.png.jpeg

Dagen före julafton och jag står i köket och förbereder. I dag bakar jag rulltårta, marinerar revbensspjällen och hänger paket ute i träden som dekor. Kanske kommer jag hänga dit några sockerdricksflaskor så att det på riktigt blir som i Pippi Långstrums sagan. Det är sånna saker som gör att jag får julkänsla även om det inte snöar vackert ute i dag. I går kväll gjorde jag vårat julgodis och trots att jag står i kök och jobbar nästan hela dagarna så var det en fröjd att tillverka julgodiset. För mig är vissa saker viktiga och det är sannerligen julens söta bord. Jag gjorde knäck, lakritsfudge, struvor, smördegsformar och jultryfflar med rostad kokos och Amarula. Provsmakade allt och bara njöt av allt de goda med en kopp kaffe.

Ja där stod jag och kände en stor tacksamhet att jag får bo i detta fantastiska land och att jag har superroligt jobb men främst att jag har min familj och underbara vänner som finns nära mig, i med och motgång. Vilken välsignelse! Med den tanken försöker jag nu lunga mitt sinne inför julen, ta en sak i taget och så småningom skutta in i julefriden.

Önskar er en god jul alla trogna läsare och kunder!

Julkram från mig

Amarulatryfflar med rostad kokos

Ingredienser:

1 dl vispgrädde 250 g mjölkchoklad  1 1/2 msk Amarula 200 g mjölkchoklad till doppning 2 dl rostad kokos till garnering

Så gör du:

 1. Finhacka chokladen fint och lägg i en skål.

 2. Koka upp grädde i en kastrull.

 3. Häll den heta grädden över den finhackade chokladen.

 4. Rör om tills all choklad smält.

 5. Tillsätt Amarulla och rör om.

 6. Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet ca 1,5 timme.

 7. Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter.

 8. Värm upp ugnen till 240 grader.

 9. Häll kokosen på en plåt och in i ugnen ca 5 minuter. Rör om en gång så att inte kokosen bränns.

 10. Finhacka chokladen till doppningen och lägg i en skål.

 11. Smält den i mikrovågsugn. 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält.

 12. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med rostad kokos.

 13. Låt stelna i kyl 30 minuter.

 14. Förvara sedan i kylskåp i burk med tätslutande lock.

 15. Hållbarhet ca 10 dagar.