Italiensk citronglass med maräng

glass23.jpg

Köket är fullt med byttor och dofter, jag ler för mig själv och tänker, det här är det bästa som finns. Bra musik i högtalarna och jag blir lycklig, att bara vara här i köket.

Trots att det var lite kallt ute i dag så har jag njutit av ljuset och lite vårkänslor. Som en vacker vintertavla utanför mina fönster. Fågelkvittret hördes trots att alla fönster var stängda. När jag stod där och njöt av att våren är på gång så tänkte på all denna goda glass vi åt i Italien för ett par år sedan. Jag bestämde mig att göra Italiensk citronglass i dag. Hjälpars så galet god den blev. Fluffigt knallvit med en härligt syrlig citronsmak. En explosion i munnen.

När jag står och vispar marängen så förstår jag, att detta blir förmodligen en av vårens favoritdesserter.  Jag sjunger med i musiken medan jag värmer sockerlag, pressar citronerna och spritsar marängfågelbon. Nu är bara frågan, vem ska jag nu bjuda detta på? Som tur är vet jag några lättlurade vänner, som gärna kommer förbi och provsmakar, och en man i huset som är glassälskare.

Förr trodde jag alltid att maräng, var det svåraste som fanns att baka. Jag misslyckades alltid. Ända tills den dagen jag var på kurs hos Jan Hedh, och han pratade om socker och maräng. Han sa  ” Ni vet väl att enda sättet att få en fin maräng är om man vispar den i en burk av rostfritt stål. Jaha... där stod jag, och plötsligt förstod jag att det var ju inte alla mina fina receptböcker som skrivit fel i maräng-recepten utan jag hade ju använt plastburk. I platsburkan är alltid lite fett kvar från grädde, smör eller äggula. Sedan den dagen har marängerna alltid blivit fina nu när jag äntligen använder mig av rostfri burk.

Det var sannerligen inte sista gången jag gjorde den glassen, sa min man då han fick provsmaka, när han nyss kom hem från jobbet. Underbart!

Marängfågelbo (fransk maräng)

 • 3 äggvitor

 • 1 tsk citronsaft

 • 0,75 dl socker

 • 1,5 dl florsocker

 1. Lägg äggvitorna och citronsaften i en rostfri skål

 2. Vispa tills det blir ett vitt skum och att det nästan går att vända på burken

 3. Häll i hälften av sockret och vispa på medelfart

 4. Därefter häller du i resten av sockret och vispar på max så ett det blir ett hårt skum

 5. Klicka upp små skålar som ett fågelbo eller spritsa (jag använder alltid flergångsbakplåtspapper i teflon som jag köpt på Claes Olsson)

 6. In i ugn på 150 grader i 10 minuter därefter sänk till 75 grader och låt står i en timme tills marängen torkat

Italiensk citronglass

 • 1 1/4 dl vatten

 • 1 1/2 dl socker

 • 1 gelantinblad

 • 1 1/4 dl citronsaft

 • 1 1/4 dl mjölk

 1. Lägg gelantinbladet i en skål kallt vatten i 10 minuter.

 2. Koka upp socker och vatten till en sockerlag.

 3. Krama ur gelatinet och lägg i den varma sockerlagen och rör om så att allt smälter.

 4. Låt stå i rummet för att bli rumssvalt.

 5. Häll i citronsaften.

 6. Häll blandningen i glassmaskinen

 7. Efter 5 minuter häller du i mjölken

 8. Det tar ca 15 minuter till glassen är klar.

Njut!

(Om man vill kan man ha en chanpagne- eller chokladsås till)