Höstsmakerna kommer smygande

kanel.png

För mig är kanel väldigt mycket höst. Jag kryddar både kakor, desserter, äpplen och pralinfyllningar med denna underbara smak och krydda, kanel.

Själv har jag inget äppelträd, men många av minna vänner har så mycket äpplen i deras trädgårdar just nu, att de inte hinner äta allt. När jag står där och plockar äpplena känns det nästan som när jag var liten och smög in på någons tomt och pallade äpplen lite halvskraj att bli upptäckt.

Steka äpplen med kanel är verkligen underbart gott. Dofterna som sprider sig i hela huset är helt ljuvliga. Att lägga upp dessa varma goda nystekta äppelklyftor i en skål och sedan ta en klick iskall vispgrädde till, gör att jag vill äta det varje dag just nu.

Jag kanske inte är så förtjust att dricka starka likörer eller whisky, men som smaksättning i en ganache är det galet gott. Blev bjuden på denna dryck Fireboll i somras hos en god vän. Han förstod nog att jag skulle gilla den, och den kommer verkligen bli en av mina favoriter att smaksätta pralinfyllningar och desserter med, under denna höst. Fireboll är maxad med kanel som gör att det inte behövs så mycket, för att smakerna ska komma fram.

Att koka i ordning en god ganache med kanelsmak, hälla över stekta äpplen är den perfekta desserten med härlig höstsmak. Enkel och inte så tidskrävande. Sånt gillar jag.

På tisdag kommer några tjejer i mitt område hit för en trevlig kväll med mycket prat, skratt och lite tapas. Som dessert blir det helt klart denna höstdessert.  Jag förbereder lite innan, skalar äpplena och delar i små klyftor och lägger i en skål vatten. Sedan när det är dags för dessert steker jag på äpplena med lite kanel och socker. Dofterna kommer göra att vi bara känner hösten komma mysigt smygande in i alla sinnen. Alla kommer nog hänga runt köksön och dofta. Jag lägger sedan upp de varma äpplena i småskålar och häller över ganachen och en klick grädde. Vi kommer njuta! Det blir säkert också några praliner till kaffet om någon är sugen....

Fireboll-ganache

  • 1 dl vispgrädde
  • 140 g mörk choklad 58%
  • 2 msk Fireboll
  1. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädden så att du ser att den bubblar ordentligt och är het.
  3. Häll den heta blandningen över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  4. Häll i 2 smak av Fireboll eller annan likör

Om du ska ha detta som fyllning i en pralin så ska ganachen stå framme i köket tills den blir helt rumssval innan du spritsar i den i pralinskalen.

Om du ska ha ganachen till steka äpplen, är det godast att hälla ganachen varm över de nystekta äpplena

UncategorizedUlrica Grahl