Hälsofrämjande med vänskap och en god dessert

pannacotta.jpg

I dag känner många av oss igen sig i varandra. Jobbångesten tar över och vi inser att vardagen kommer i morgon. En stor tröst är att man behöver verkligen inte känna sig ensam i sina tankar, det är ett så pass allmänt tillstånd att tidningarna skriver om det varje dag just nu, och på Nyhetsmorgon sitter olika experter och ger oss tips om hur vi ska klara av nästkommade vecka. En sömnforskare berättar om hur vi ska få ordning på sömnen och en psykolog ger tips hur vi ska peppa oss själva.

Många gillar egentligen att få tillbaka vardagsrutinerna med jobb, skola, mat och sömn. Men ändå kommer ångesten smygande nu när vi fått koppla bort någon vecka från alla rutiner och måsten. Jag måste erkänna att det känns skönt att inte vara ensam med mina funderingar och tankar. 

Vi träffade några vänner häromdagen som just berättade om denna känsla som alltid, alltid infinner sig när man varit ledig vid jul eller efter sommarsemester. Någon i gänget sa att han längtade efter att börja jobba igen. Han hade ont i kroppen efter allt tv-soffhäng och hade svårt att sova på nätterna nu när han har segat i soffan många eftermiddagar och kvällar. En annan längtade efter att barnen började dagis och skolan igen och att sovtiderna skulle bli bra. Medan en annan i gänget berättade om att han hade behövt några dagar till att varva ner riktigt ordentligt efter en intensiv decembermånad. En av mammorna hade inte alls lust med någonting. Hon var mer i vakuum men visste ändå att om några dagar så skulle tanken hinna ifatt och att det kommer kännas så mycket bättre. Hon brukar ha en strategi att målmedvetet boka in ett par riktigt roliga saker de två första jobbveckorna som räddar henne. medicin för själen, sa hon.

Så är det nog, jag behöver nog hitta något lite extra att se framemot, lite medicin för själen. Jag skulle gärna åka till solen och värmen, men vet att det inte kommer att bli så. Jag måste hitta något annat att som ger mig energi och gör mig glad. Att längta till sommarsemester vore förödande för mig, det är alldeles för långt fram, nej jag måste ha små, små närliggande saker att se framemot.

Att boka in en lunch med en vän eller att gå på bio med yngsta sonen någon eftermiddag. Att kanske anstränga mig att börja träna och få härliga endorfiner i kroppen som faktiskt ger mig lite lyckorus, det kanske vore bra för mig. Inte bara äta endorfinrik choklad som tröst. Så fort solen tittar fram så får jag nog ta en 10-minuters promenad på lunchen, eller ställa mig vid fönstret och känna av solljuset som väcker upp kroppen lite. Jag ska försöka att göra mitt bästa att hitta någon slags balans.

Det är många av oss som just i morgon, gör stora förändringar och alla nyårslöften ska infrias. Många av oss slänger godiset och kakorna från julen som står i skafferiet, rakt ner i sophinken. Nu ska det återigen bli ett hälsosamt liv. Men hälsa så mycket mer än träning och hälsosam mat.

Jag såg en mycket intressant intervju TV4s Nyhetsmorgon om hur vi kan leva i 150 år. Det var hjärnforskaren och läkaren Mouna Esmaeilzadeh, som berättade så hoppfullt. En av de viktigaste hälsofrämjande ingredienserna i livet, är vänskap. Att umgås mycket med familj och vänner, är otroligt hälsofrämjande. Att också ha kul och vara mer optimistisk var också väldigt viktigt, samt att ha lagom med sömn mm. Men det slående var just att det finns många hälsovinster i vänskap/familj och ett socialt liv.

Så nu vet jag hur jag ska klara denna vinterkyla... genom vänskap, familjeliv och några goda desserter såklart.

Häromdagen gjorde jag en enkel vit choklad-pannacotta med jordgubbskompott. Njöt av de goda i livet tillsammans med härliga vänner. Nu känner jag att hoppet kommer tillbaka och att vi alla kommer att klara av närmsta dagarna om vi hjälps åt i förståelse, att vi är många som känner lika just nu. Snart ljusnar det. 

Pannacotta med jordgubbskompott

 • 2 dl vispgrädde

 • 75 gr vit choklad

 • 1 msk strösocker

 • 1 tsk vaniljsocker

 • 1,5 st gelantinblad

Jordgubbskompott

 • 2 dl frysta jordgubbar

 • 1 msk strösocker

 • 1 tsk vaniljsocker

 1. Lägg gelantinblanden i en skål kallt vatten i 10 minuter

 2. Koka upp grädden, strösockret och vaniljsockret

 3. Lägg i de urkramade gelantinbladen och rör om tills allt löst sig

 4. Häll den hela gräddblandningen över de finhackade chokladen och rör om så chokladen smälter

 5. Häll upp i burkar eller i små portionsglad

 6. in i kyl i en timme

 7. Koka upp jorgubbarna och suckret och mosa eller mixa

 8. låt svalna

 9. Häll jorgubbarna över pappakottan precis innan servering