En ljuvlig sommartårta

sommartårta.jpg

Denna tid är speciell med skolavslutningar och sommarfester som gör många känner en längtan efter sol, värme och ledighet. Våran son har haft nedräkning länge. Han längtar verkligen efter sommarlov. Häromdagen när vi kollade på tv-programmet Sveriges yngsta mästerkock så sa han plötsligt, "jag måste få laga mycket mat och baka i sommar när jag är ledig". Han blev så inspirerad av att se andra barn laga mat att han fick en längtan efter tid i köket. Det gjorde mig extra glad. Det kanske är det som händer nu när många av oss vet att vi snart får semester och lite mer ledig tid. Vi planerar och längtar efter lite tid i köket, den där tiden vi annars aldrig har en vardag. Nu ska bakas, lagas mat och fixas i vår egen takt. Nya sommarrätter vill vara med i köket, inte bara samma vardagsmat som under vintern. Lite fler smaker och andra kryddor smyger sig in i sommarköket hos oss. Basilika och timjan tillsammans med mycket citron, rabarber och kardemumma. Dekorer blir ofta blommor eller färska kryddor från trädgårdslandet.

Jag brukar av någon anledning alltid göra storbak av bullar de första dagarna på barnens sommarlov. Förmodligen bara för att jag vet att barnen kommer ha många kompisar hemma, men också för att det är mysigt att baka bullar tillsammans. Det bästa som finns är väl doften av nybakade bullar en sommardag. Den doften brukar sprida sig ända ut på altanen. Ljuvligt!

Tårtor tillhör en tradition hos oss att fixa iordning till skolavslutningen. Älskar dessa somriga bärtårtor. I år blir det en jättegod fryst cheeskake med massor av färska bär. Den smakar sommar och ser verkligen somrig ut. I tidigare inlägg kan du hitta en citronglasstårta utan färskost som också är jättegod. Citronglasstårta med vit choklad

Sommartårta -Cheescake

Botten

 • 10 digestivekex

 • 50 g smör

Fyllning

 • 130 g Philadelphiaost/färskost

 • 2,5 dl florsocker

 • Rivet skal av en citron

 • 3 dl grädde

 • Krossa kexen och blanda med smält smör

 1. Tryck ut kexblandningen i en pajform eller i en kakform med löstagbar kant

 2. Vispa osten slät med en elvisp

 3. Tillsätt florsocker och citronskal

 4. Vispa grädde och rör sedan ihop med osten

 5. Bred blandningen över digestivebotten

 6. Ställ i frysen ca 4 timmar

 7. Ta ut och garnera generöst med färska bär