En fröjd att bjuda på chokladcupcake med blåbär

DSC_8374-e1540028643491.jpeg

Jag kan bli förälskad i små söta cupcakes. Dels för att dom är så galet goda, men också för att de är så vackra. En fröjd att bjuda på. I morgon fyller våran som 14 och vi ska ha fest tillsammans familjen. Det blir afternoon tea mad scones, röror, marmelader och massor av godsaker. Eftersom jag älskar fester så planerar jag gärna i tid vad som kan göras dagen innan så att jag kan njuta av festen.

De sista veckorna har varit hektiska för mig med galet roliga företagsevent med pralintillverkning på många håll runt Stockholm/Västerås, men främst hektiskt eftersom det var stora Bak- och chokladfestivalen förra helgen. Så fantastiskt roligt. I min 6 meter långa monter njöt besökarna av choklad, vi pratade goda recept och jag signerade min receptbok Choklad för själen. Det blev självklart massor av prat om mina olika pralintillverkningar som jag har för privatpersoner och företagsevent. Många blev jättesugna på att boka företagsevent eller dra ihop sina vänner, familj eller grannar och boka en kväll hos mig i min chokladverksta. Jag vet redan innan att dom kommer få en minnesvärd kväll som dom kommer att bära med sig länge. Pricken över i är ju att alla får med sig egengjorda vackra praliner hem i en ask tillsammans med alla recept.

Jag älskar att prata om njutning när jag träffar kunder eller på mina event. Jag tror med bestämdhet att det är viktigt för oss människor att pausa ett par minuter då och då, bara blunda och äta något ovanligt gott i form av en pralin, dessert eller härligt omsorgsfullt lagad maträtt i stället för att, som vi oftast brukar, bara trycka i oss något snabbt som kanske inte ens smakar det de står på förpackningen. Nej mer njutning så att våran själ och sinnen skuttar igång.

Här kommer ett gott recept på Chokladcupcake med blåbär som jag ska göra i morgon till födelsedagsfesten. Jag vet redan nu att det kommer bli succé

Chokladcupcake med blåbär

24 cupcake eller 48 minicupcake

 • 3 ägg
 • 1 1/5 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 100 g smör
 • 1 dl mjölk
 • 3 1/2 dl vetemjöl
 • 3 msk kakao
 • 1 dl blåbär
 • 1 dl finhackad mörk choklad
 • 2 tsk bakpulver

Chokladfrosting

 • 60 g rumsvarmt smör
 • 5 dl florsocker
 • 1 tsk vanilj
 • 2 msk kakao
 • 100 g Philadelphiaost
 1. Värm upp ugnen till 175 grader
 2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en skål
 3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken
 4. Häll smörbladningen i äggsmeten
 5. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål och vänd försiktigt ner i smeten
 6. Lägg i blåbär och chokladen, rör om försiktigt så att inte blåbären mosas för mycket
 7. Klicka upp smeten i formarna. Fyll formarna till 2/3 med smet
 8. Grädda dina goda cupcake i mitten av ugnen ca 10-14 minuter.
 9. Låt svalna ordentligt innan du garnerar med frosting
 10. Chokladfrosting
 11. Vispa ihop alla ingredienser och låt står i kylen 30 minuter
 12. Spritsa eller bred ut frostingen på de avsvalnade cupcaken
 13. Garnera med vackert strössel eller färska blåbär

Foto: Sebastian Ahlström från min receptbok, Choklad för själen.

UncategorizedUlrica Grahl