Det är meningslöst att försöka motstå choklad

tårta-chokl.jpg

Träffade ett härligt gäng tjejer i lördags och hade pralintillverkning med dem under några timmar. Ett tjejgäng på 18 deltagare som träffast i 20 år, några gånger om året och gör roliga saker tillsammans. Två av tjejerna har ansvaret att planera i hemlighet för resten av gänget, och denna gång var temat själen och stresshantering. Livet tar över ibland, och man dras in i stress och ohälsa. Denna lördag var det inte bara jag som var som ett inslag, det var en annan kvinna som hade en föreläsning, om stress och stresshantering, precis innan min chokladstund. Jag kom in i rummet när hon avslutade sin föreläsning med gänget. Och hennes slutord gillade jag, "Glöm inte att choklad är bra och viktigt för dig i stressen".

Då tänkte jag just på detta med den nyttiga chokladen, den som har hög kakaohalt. Det är sannerligen riktigt coolt att den, i vissa lägen i livet, används i medicinskt syfte. Men jag tänkte också på vad som händer under mina event med pralintillverkning. Många skuttar rakt in i chokladens värld, och tillåter sig att vara totalt närvarande. Det är svårt att tänka på jobbproblem eller krångel hemma. Man får vila hjärnan en stund och bara njuta, och arbeta med händerna med chokladtemperering och garnering. Rummet fylls av underbara chokladdofter och själen njuter av alla goda smaker.

Själv gillar jag också choklad för själen, det goda i livet, särskilt en riktigt god dessert. Häromdagen gjorde jag en härligt god tårta med både citronfrosting och chokladganache som dekoration. Väldigt tacksamt med båda dessa eftersom det blir så vackert när man garnerar.

Så nästa gång du gör en tårta, garnera med det goda i livet, Choklad! Jag säger som jag brukar... Vad det gäller choklad så är det helt meningslöst att försöka motstå.

Trevlig helg!

Citronfrosting 60 gram rumsmjukt smör 5 dl florsocker 1 tsk vanilj 1 msk pressad citronsaft 100 gram Philadelphiaost knivsudd röd karamelfärg

Vispa den rumsmjuka smöret med florsocker, vaniljsocker, citronsaft och phipadelphiaost.

 

Låt stå i kylen 1 timme så att den blir hård och kan spritsas

Sprisa eller bred ut frostingen på tårtan. Garnera med vackera strösselpärlor

Chokladganache 

 

  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g mjölkchoklad
  1. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
  2. Koka upp grädden så att du ser att den bubblar ordentligt och är het.
  3. Häll den heta blandningen över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  4. Låt stå framme i köket tills den blir lagom hård att spritsa med. Eller sätt in den i kylen en stund så att den blir hårdare. Rör om då och då. Den kan inte vara för lös, då rinner rosorna ut