Citronpraliner och fågelkvitter

citron2.jpg

Långfredagen började en stund av stillhet med min kaffekopp. Bara njöt av kaffet och det öppnade fönstret som gjorde att fågelkvittret kom in i rummet. Vår och påsk i dag. I dag ska vi fira påsk med vänner. Boret är dukat, påsktårtan är fixad. Äggen kokas och Janssons frestelse förbereds. Våran 10-åriga William vill gärna ha några lekar som passar både vuxna och alla barnen.  Äggen ska gömmas och alla gäster kommer med sin goda knytis-mat. Huset fylls av värme och kärlek till varandra.

Efter flera dagar i min chokladhåla med tillverkning av praliner känner jag nu lugnet komma smygande. Ledighetskänslan infinner sig i hela kroppen. Solen hjälper till och alla dofter från köket. Mysbyxorna är min vän en stund och jag njuter av dagen. Råkade ta en pralin till frukost, en med ljuvlig citronfyllning som bara smälte i munnen. Många jag träffar på pralintillverkningarna och choklad-eventen frågar mig "tröttnar du aldrig på choklad?". Svarar alltid lika spontant, Nej jag kan inte tröttna på choklad. Det finns så oändligt många sätt att variera smaker med choklad. Just när man får till en sådan lyckad kombination så att smaksättning och choklad gifter sig med varandra, då förstår man chokladens magi. Den är magisk och underbar denna råvara kakao.

I dag på kaffebordet blir det givetvis flera av mina favoriter. Citronpralin är en pralin som många älskar. Här kommer recept så att du kan lätt fixa dessa i påsk. Koka tryffelsmeten, rulla kulor, doppa och garnera.

Citronpraliner

 • 20-25 st
 • Skal av en citron eller lime
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 tsk honung
 • 220 g vit choklad
 • 180 g vit choklad till doppning
 • Dekorera med små ätbara pärlor eller strössel
 1. Tvätta citronen noggrant och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare.
 2. Koka upp citronskalet tillsammans med grädde och honung i en liten kastrull.
 3. Låt det sedan stå och dra i 10 minuter så att citronsmaken utvecklas.
 4. Hacka undertiden chokladen fint och lägg i en bunke.
 5. Koka upp grädden på nytt, sila bort citronskalet och häll den heta blandningen över chokladen.
 6. Rör tills all choklad smält.
 7. Låt tryffeln stelna i kylskåpet ca 2 timmar
 8. När smeten hårdnat rullar du små runda tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen ca 30 minuter
 9. Mät upp choklad och smält den i mikrovågsugn, 20 sekunder  åt gången x 5. Ta ut och blanda runt mellan varje gång i micron
 10. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med pärlor eller smält mörk choklad som ringlas över kulorna som dekoration.
 11. Låt stelna 10 min i kylen och förvara sedan i kylskåp.