Chokladsemla med blåbär & kardemummagrädde

semla.jpg

Jag vet inte vad jag gillar mest med denna dag, att få njuta av en god semla eller att känna att våren är på gång. I dag är det fettisdagen och det är årets högtid för alla som älskar semlor. Jag var nyss ute en sväng och hörde fåglarna kvittra som om det vore april. Jag blev så glad och kände verkligen hopp att våren snart är här.

I går när jag planerade mitt bakade av semlor så tänkte jag på alla dessa roliga och goda smaker som man kan ha i en semla. Vanligtvis äter jag de traditionella men jag är också väldigt svag för chokladfyllda semlor.

I år fick det bli chokladsemla. En vanlig vetedeg med kakao och kardemumma i.

Nyss ny till kaffet så fyllde jag den med lite mandelmassa smaksatt med kardemumma i botten och i grädden blandade jag ner blåbär och kardemumma. Såå galet gott! Det finns stor risk att jag kommer att äta fler av den i dag.

Njut av semlor hela dagen lång!

Chokladsemlor 20 stora eller 40 små

 • 150 g smör

 • 5 dl mjölk

 • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar

 • 1 dl strösocker

 • ½ tsk salt

 • 2 tsk stött kardemumma

 • 1 dl kakao

 • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl

 • Ägg till pensling

 

 • Fyllning

 • 400 gr Mandelmassa

 • 1/2 dl grädde

 • 1/2 stött kardemumma

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt, kakao och kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och dela dessa i 10 biar (totalt 40 bullar.

7. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.

8. Värm ugnen till 225-250°C.

9. Pensla bullarna med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

10. Låt svalna!

11. Skär av hatten på bullen.

12. Riv mandelmassan och blanda i grädden och kardemyúmman

13. Lägg i en klick i varje bulle

14. Visp kall grädde

15. Lägg i lite kardemumma och blåbär och rör om i grädden.

16. Spritsa ut på semlan och njut.