Champagnedagen

champagne1.jpg

I dag är det den internationella Champagnedagen och jag känner att det kanske borde firas på något sätt. En festlig dryck full av bubblor. Tänk att det är nästan 50 miljoner små bubblor i en flaska champagne. Just nu är det knäpptyst i mitt jobbrum och det enda jag hör är dropparna från frostnatten som smälter i solljuset. Vackert på något sätt. Stillheten. Den där stillheten som nästan aldrig visar sig eller som jag sällan väljer att se.

I dag söker jag inspiration till nya smaker i pralintillverkningen. När jag nu tittar ut genom fönstret så hoppar mitt tänk igång. När jag såg att det var champagnedagen i dag så funderar jag på om jag kanske ska testa att tillverka en god fyllning med champagnesmak. Kanske gjuta en mörk pralin i min form av kungakronor och fylla med en vit chokladganache med champagnesmak, kanske överdriva champagnesmaken lite extra. Så får det bli. Jag har en härlig vän som bor i området som kommer över i kväll och smakar på de nygjorda pralinerna. Hon vill nog gärna ta ett litet glas champagne, lite jordgubbar och praliner med mig. Lyxa till det så här en helt vanlig onsdagkväll. Funderar på vad vi ska hitta på att fira.... vi får väl fira livet i en god vänskap eller livet med en god pralin kanske. Livet är ofta fullt av allvar, jobb och allt ansvar. Så i kväll tänker jag stanna upp en stund och ta vara på nuet med min väninna Jane.

Jag älskar att fira födelsedagar, namnsdagar och alla andra högtidsdagar och tycker det är viktigt med firande. I bland så får man hitta på något att fira en vanlig onsdag också. Tur att det är champagnedagen just i dag, så att vi får bubbla lite extra.

Champagnefyllning i en pralin

 • 1 dl grädde
 • 300 g vit choklad
 • 1 dl champagne
 • 2 msk rumsvarmt smör
 1. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke
 2. Värm den i micron 3 gånger. 25 sekunder åt gången och ta ut och rör om mellan varje gång. Då smälter den lättare när du häller över grädden
 3. koka upp grädden
 4. Häll den heta grädden över den vita chokladen och rör om så att allt smälter
 5. Klicka i små bitar av det rumsvarma smöret
 6. Häll i champagnen och rör om
 7. Mixa ihop ganachen med mixerstav (ca 30 sekunder)
 8. låt stå i rummet till den är sval innan du fyller pralinerna.

 

UncategorizedUlrica Grahl