Busig fudge

bus.jpg

Så mysigt att det snöar! I dag blir det köket på förmiddagen med grilijering av julskinka, köttbullarna är på gång, pepparkaksgubbarna ska in i ugnen för att hängas upp i köksfönsterna. Knäcken ska packas ner i den traditionella plåtburken. Dofterna sprids i hela huset just nu och jag älskar detta. Sedan 14 år tillbaka har vi en tradition att alltid dagen innan julafton ska allt julstök vara klart kl 15.00 Förr höll jag på hela natten till julafton och slog in paket och lagade julmat. Det var verkligen inte bra på nåt sätt. Fick ett tips av min kompis att just göra så här att vara klar klockan tre dagen innan. Så underbar idé! Så i dag, dagen före julafton går vi på bio på eftermiddagen. Varvar ner och bara känner julfriden kommer smygande.

När vi sedan kommer hem igen så är allt klart. Den känslan är obetalbar för mig. Så rofyllt och nästan overklig. Vi sätter oss oftast i soffan och skriver julrim till några av paketen. Det brukar alltid spåra ur med tokiga rim, men mysigt är det.

För mig är det viktigt med det söta efterrrättsbordet till jul. Fudge, knäck, ischoklad och praliner är redan klara. Ska rosta lite hasselnötter på mannens begäran att doppa i mjölkchoklad. Eftersom min vardag består av godsaker och choklad så brukar jag alltid fråga min man och alla barnen vad de önskar sig för julgodis så att det inte bara blir det jag älskar.

Här kommer ett busigt recept på fudge vi älskar här hemma. Dels så är den jättemumsig men också roligt fin. Oftast brukar jag behöva fylla på förrådet av godsaker under juldagarna och då är dessa recept perfekta eftersom det går snabbt att fixa.

God jul önskar jag er alla!

Busig chokladfudge med marshmallows

 • 1 dl grädde

 • 1 dl sirap

 • 1 dl socker

 • 150 gr vit choklad

 • 2 dl marshmallows färgglada, mini

 • Hacka den vita chokladen

 1. Häll grädde, sirap och socker i en skål som tål micro

 2. Värm gräddblandningen i micro ca 6 minuter (ta ut efter 1 minut och rör om)

 3. När blandningen blivit 120-122 grader, (eller gör kulprov) häller du i den hackade vita chokladen och rör om till en slät smet

 4. Häll därefter ner marshmallows och rör om så att det blandar sig

 5. Bred ut på bakplåtspapper eller i formar.

 6. Låt stelna i kyl 30 minuter

 7. Ta ut fudge och skär den i små kuber

 8. Förvaras i burk med tätslutande lock i kylen

 9. Hållbarhet ca 14 dagar

FudgeUlrica Grahl