Äppelpaj med smörstekta äpplen

Paj-med-smörstekta-äpplen.jpg

Jag blir helt lycklig när jag ser alla trädgårdar som har äppelträd som är maxat överfyllda med goda äpplen. Bästa äppelåret på länge, sägs det. Tyvärr har jag själv inget äppelträd men i år är alla så givmilda att ge bort sina goda äpplen, eftersom de aldrig kommer kunna äta upp allt själva. Häromdagen fick jag en påse äpplen och direkt kokade jag äppelmos. Denna fantastiska doft som då sprider sig i hela köket är underbar. Jag packade moset i småburkar och frös in, så att jag kan ta fram sedan i vinter.

Det är lyxigt tycker jag, detta att man får äpplen av grannar eller vänner, kokar mos, pressar i råsaftcentrifugen eller använder i smoothie, desserter och bakning

Jag fullkomligt älskar smörstekta äpplen. Skala, dela i klyftor och steka i smör med kanel och lite strösocker eller honung. Då stannar tiden för mig. Denna ljuvligt underbara doft och smaken som är fantastisk, för mig helt magisk. Egentligen behöver man inte krångla till det mer än så och kanske lite glass till.

Häromdagen gjorde jag min goda äppelpaj men med smörstekta äpplen istället för bara skivade äpplen. Den blev helt klart den godaste äppelpaj jag någonsin ätit.

Så kära vänner passa på att fråga dina vänner, jobbarkompisar eller släktingar som har äpplen i sin trädgård, om du kan få komma över i kväll och plocka. Jag lovar att dom blir jätteglada om deras äpplen kan vara till nytta och glädje för just dig. Just detta att plocka dem själv, ta hem och laga godsaker av äpplena gör närstan att det känns mer värdefullt och godare än när man går till matbutiken och köper äpplen som oftast inte ens är från Sverige. Nej passa på att utnyttja denna skördetid som är gratis.

Paj med smörstekta äpplen

 • 5 äpplen

 • 30 gr smör

 • 1/2 tsk kanel

 • 1 msk strösocker

 • 1 dl grovhackad vit choklad

 

 • 225 gr smör

 • 4,5 dl vetemjöl

 • 1,5 dl strösocker

 • 1 tsk bakpulver

 • 1 tsk havssalt

 1. Skala och klyfta äpplena

 2. Smält smöret i en stekpanna

 3. Stek äpplena tillsammans med kanel och strösocker

 4. Lägg det i en pajform så att det täcker botten

 5. Häll på den grovhackade vita chokladen över äpplena

 6. Gör pajdegen

 7. Smält smöret i kastrullen

 8. Häll i strösocker, mjöl, salt och bakpulver

 9. Rör om så att allt blandar sig

 10. Smula degen över de stekta äpplena

 11. Grädda i ugn på 225 graders värme i 15 minuter

 12. Servera med vispad kall grädde eller en god vaniljsås