Kokos- och blåbärsmousse

Blåbärkok.jpg

Häromkvällen hade jag ett gäng väninnor hemma hos mig. Jag fyllde år så det var en härlig anledning att äntligen träffas.

Jag passade på att göra några nya recept och ideér i köket inför hösten som kommer med mina fredagsdesserter som kunder kan hämta hos mig framöver. Mina vänner är som tur är matfriska och lättlurade att ta av alla sorter. Det är en sann fröjd med vänner som älskar mat.

Jag hade bestämt mig att temafärgen skulle vara blåbärs-lila. Färgade både hummus med blåbär och kexen var med blåbärssmak. Busig dricka med sugrör i lila och dessert lilafärgad kokos- och blåbärsmousse med blåbärsgelé. Ja det blev sannerligen en lila chock. Blåbärspajen är grundreceptet från min kokbok och degen förstärkte jag med vanilj och havssalt. Supergott!

Denna kokos- och blåbärsmousse är helt sockerfri. Det funkar utmärkt eftersom det är kokosgrädde som grund. Kokos är sött i sig själv och smakerna blir lent goda. Vill man kan man med fördel ta chokladganache med kardemummasmak att toppa med i stället för blåbärsgelé. Jag föredrar att göra smådesserter i shotglas, som små munsbitar så att man kan ha flera smaker och desserter på bordet. Kul med färgglad dessert och mat.

Kokos- och blåbärsmousse

  • 3 dl kokosgrädde (extra krämig)

  • 0,75 dl blåbär

  • 2 gelantinblad

  • 1 krm vaniljpulver

Lägg gelentinbladen i kallt vatten 10 minuter

Häll alla andra ingredienser i en kastrull

Mixa gräddblandningen med stavmixer så att allt får fin bläbärsfärg

Koka upp blandningen och ta bort från spisen

Krama ur gelantinblanden och lägg mer i den varma grädden och rör om

Häll upp i småglas

In i kyl ca 1,5 timme

Koka undertiden en gelé eller en chokladganache och häll sedan över innan servering

Gelén kan du enkelt göra med 1 dl vatten och lite mosade blåbär koka upp och tillsätt ett blötlagt gelantinblad Eller koka en ganache. Se recept

Ulrica Grahl