Hallontryfflar

Hallontryff.jpg

Hallon är så mycket minnen för mig. Just detta med bakning och efterrätter hemma när jag var liten, och alla ljuvliga dofterna som spreds i köket. Smaker och dofter är så häftigt att vi har med oss som minnen livet ut. Hoppas att denna goda tryffel blir ett gott minne för dig.

I helgen är det fest hos oss då sonen konfirmeras. Lördag blir tillsammans med alla konfirmanderna och allas familjer inne i stan och på söndag blir konfirmation och därefter fest hemma hos oss för släkt och vänner efteråt. Jag har redan börjat planera och baka vissa saker. Lunchen kommer bli sallader och pajer som buffé med goda smaker som ska passa alla. Praliner är ett måste på dessertbordet så klart. Jag funderade på vad jag ska välja av allt gott som finns att göra. Det blir hallonpralin. Galet god helt enkelt. Vi hoppas på fint väder så att vi kan sitta ute på söndag på altanen. Det blir lite extra stämningsfull fest då tycker jag som älskar utomhus fester.

Hallontryfflar

20-25 st

 • 240 g mjölkchoklad

 • 1/2 dl vispgrädde

 • 1/2 dl passerade hallon

 • 180 g mjölkchoklad till doppning

 • Torkade hallon som dekor


 1. Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en skål 

 2. Koka upp grädden och de passerade hallonen så att du ser att det bubblar ordentligt. 

 3. Häll den heta gräddblandningen över chokladen

 4. Rör så att allt smälter och blir blank och fint

 5. Låt tryffelsmeten stelna i kylskåpet i 1 timme

 6. Rulla små tryffelkulor och låt dem återigen stelna i kylen 20 minuter. 

 7. Mät upp choklad och lägg i en skål

 8. Smält den i mikrovågsugn 25 sekunder, ta ut o rör om, 25 sekunder, ta ut o rör om. Upprepa flera gånger tills all choklad smält. 

 9. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera med torkade hallon

 10. Låt stelna

 11. Förvara sedan i burk med tätslutande i kylskåp. 

 12. Hållbarhet ca 14 dagar. 

Ulrica Grahl