Vårligt god citrontårta med Lemon curd

påskcitron.jpg

Jag älskar denna tid på året när krokusen blommar och man kan hitta tussilago i dikeskanten. Så mycket hopp för mig. I dag ska jag fixa i trädgården efter jag har haft Pralintillverkning i min chokladverkstad för ett gäng glada deltagare. I dag ska deltagarna få tillverka både kaffepraliner, citron och en med mandelsmak. Massor av skratt som vanligt och glädje att deltagarna får packa allt i askar och ta med sig hem deras egengjorda praliner.

I min trädgård ser det lite grått ut just nu men jag vet att plötsligt händer det, just detta med grönskan. I år vill jag vara beredd. Jag ska se till att allt är förberett ifall att det plötsligt blir väder för grillning på altanen och att kanske få sitta ute och njuta i solen. I eftermiddag blir det därför dags för fönsterputsning, fylla på jord i rabatterna och ta fram alla utemöbler.

Altanhäng är för mig lyx, att få äta eller fika utomhus är något jag längtar efter, så jag vill vara redo. Min man skrattar lite åt mig, eller skakar på huvudet och säger att det kommer att dröja men… tänk om vårvärmen kommer på prov till nästa helg, då ska vi lyxfika på altanen och maxa.

Tårtor är extra lyxigt känns det som, kanske därför det lockar mig. Snart är det påsk och då brukar jag enligt tradition alltid bjuda på citronglasstårta. Maten på min påskbuffé brukar vara smakrik och efter mycket sill och lax behövs det en syrlig citrontårta.

När jag såg denna bild blev jag akut sugen på denna enkla tårta så det blir nog en sån redan i kväll. Åh så gott, längtar!

Citronglass med vit choklad

 • 2 ägg

 • 1 1/2 dl grädde

 • 1 dl strösocker

 • 1 citron

 • 2 dl creme fraiche

 • 1 dl hackad vit choklad

Lemon curd eller köp färdig

 • 3 citroner

 • 1/2 dl strösocker

 • 50 g smör

 • 2 msk majsstärkelse

 • 2 ägg

 • 2 äggulor

 • Färska bär

Glastårtan

 1. Knäck äggen och separera äggulorna från vitorna

 2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

 3. Vispa grädden i en egen skål

 4. Blanda äggulorna, socker, citronsaft, rivet citronskal och hackad vit choklad med crème fraiche.

 5. Vänd försiktigt ner grädde och de vispade äggvitorna i crème fraich -blandnigen.

 6. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Frys ca 3 timmar

Lemon curd

 1. koka lemon curd

 2. Blanda det rivna skalet från 3 citroner med saften från 2 citroner och koka upp tillsammans med strösocker och smör.

 3. Sila bladningen.

 4. Blanda ut majsstärkelsen med saften från den 3:e citronen och blanda ner den i den varma vätskan.

 5. Vispa lätt upp äggen samt äggulorna och rör ner dem i vätskan.

 6. Ställ kastrullen tillbaka på spisen och sjud mycket försiktigt under vispning, tills krämen tjocknat.

 7. Låt krämen svalna helt innan den breds på glassen.

 8. Om du köper färdig lemon curd så värm försiktigt i en kastrull på spisen och låt svalna

 9. Ta ut tårtan och bred ut ett tunt lager med lemon curd på glasstårtan och garnera med färska bär.

Ulrica Grahl